Sarang semut

Sarang semut – Biljka iz indonezije leči kancer

Sarang semut je revolucionarna biljka a zovu je još i mravlja biljka. Indonezija je zemlja koja se nalazi na prostoru oko ekvatorijalne linije, sa arhipelagom većim od  17000 ostrva. Ova egzotična zemlja je sa više od 60% svoje površine pokrivena šumom, što je čini jednom od najbogatijih zemalja raznim vrstama drveća. Zemlja ima dva dela, podeljena u dva razvojna eksteremiteta, sa zapadnim delom i razvijenim ostrvima i isočnim delom  arhipelaga koji je nerazvijen.

Na ostrvu Papua koje se nalazi na istočnom delu zemlje postoji još mnogo primitivnih plemena koja žive kao lovci sakuplljači. Ova izvorna plemena se oslanjaju na svoje veliko znanje o prirodi koje uspešno bez modernih naučnih grana održava njihov opstanak a takođe obezbeđuje neophodnu medicinsku pomoć ovom narodu.

Istraživanje Sarang Semut mravlja biljka

indonezija pleme

Naučnici širom sveta su oduvek bili zainteresovani za ovu primitivnu društvenu zajednicu a njihovo interesovanje je još izraženije u današnjem modernom svetu. Neki od naučnika pokazuju veliko interesovanje za tradicionalne lekove koji se spravljaju u ovim plemenima, u nadi da će pronaći potencijal za nove izvore terapijskih sredstava kao odgovor  izazovima  medicini uključujući jedan najvažniji a to je rak.

Jedna od indentifikovanih biljaka u ovom dugogodišnjem istraživanju je biljka izvorno zvana Sarang Semut a naučno Mymecodia pendens u narodu poznata kao Mravlje Gnezdo ili mravlja biljka… Prvi podaci o ovoj biljci potiču iz empirijskog znanja lokalnih Papua plemena koja se nalaze u istočnoj Indoneziji. Oni su koristili Mravlju biljku kao lek za razna oboljenja kao što su čir, hemoroidi, razna srčana oboljenja, tumore i rak. Generalno oni su dobijali ekstrakte ove biljke prokuvavanjem i konzumiranjem sokova dobijenih na ovaj način.

sarang semut mravlja biljka

Sarang semut ili mravlja biljka potiče iz familije krtola i raste na visokim delovima drveta. Ova biljka zavisi uglavnom od simbioze sa mravima dajući njima zaklon i prostor za izradu mravinjaka a uzimajući hranjljive sastojke iz izmeta koji proizvodi kolonija mrava. Ova biljka omogućava bezbedno stanište mravima visoko u krošnjama drveća, štiteći ih od raznih predatora. Mravi takođe zauzvrat kroz simbiozu ove dve vrste obezbeđuju biljci zaštitu i hranjljive sastojke kroz otpadne materije koje se apsorbuju unutar biljke.

Sarang semut je član porodice Rubiaceae za 5 rodova,  međutim samo dve od ovih biljaka imaju vezu sa mravima a one su Mymecodia pendens i Mymecodia tuberose a koje imaju jedino potvrđenu medicinsku vrednost.

Kancer i njegov nastanak

sarang semut mravlja biljka drvo

Kancerogene ćelije imaju osobinu besmrtne ćelije bukvalno do smrti bolesnika. One poseduju sposobnost da izbegnu programiranu ćelijsku smrt ili apoptozu. Svaka normalna ljudska ćelija ima specifični vek regulisan unutrašnjim faktorom koji se čuva u našem DNK. Naše normalne ćelije odumiru kad je to potrebno, i prolaze kroz ciklus programirane ćelijske smrti oslobađajući prostor novim ćelijama da zauzmu mesto odumrle ćelije. Takav slučaj nije i sa ćelijama raka. Ćelije raka se sa mutacijama u DNK uspešno bore protiv apoptoze.

Osim toga što su besmrtne, kancerogene ćelije su takođe mutirale na takav način da su izgradile sposobnost neprestalne podele ili umnožavanja, bez obzira na prirodnu inhibiciju i signale poput ćelijske gustine i faktora rasta. Ove ćelije raka razvijaju sposobnost da stimulišu rast proizvodnjom relevantnog faktora rasta. Ipak što se tiče rasta jedini ograničavajući faktor su hranjljive materije. Ćelije raka se snabdevaju hranjljivim materijama uz pomoć mehanizma zvanog anginogeneza koji doslovno znači rast novih krvnih sudova. Ove ćelije luče faktor anginogeneze kao što je VEFG ( vaskularno endotelijalni faktor rasta) i IL-8 .

Angiogeneza

Novi krvni sudovi će snabdevati ove kancerogene ćelije sa potrebnim hranjljivim materijama da bi se nastavio rast i da bi se rak raširio po drugim delovima ljudskog tela kroz mehanizam poznat kao metastaza.  Sa svim gore napomenutim procesima, kancerogene ćelije će ubiti svoje zdrave rođake uzimajući sve hranjljive sastoje normalnim ćelijama, smanjujući sposobnost imunog odgovora (ćelija koje su prirodne ubice kancera) i kad se prošire po drugim organima i delovima tela izazvaće sindrom disfunkcije organa.

Poznajući karakteristike, strukturu i ponašanje ćelija raka, način na koji se bori protiv njih i na koji način se kompletno mogu eliminisati iz organizma,  a to se dobija sprečavanjem širenja i razvoja ovih ćelija naučni timovi su krenuli u potragu za adekvatnim jedinjenjima koja bi  uticala na potrebne faktore u organizmu u cilju redukovanja kancerogenog oboljenja. Mnogi istraživači i istraživački centri, su uložili mnogo vremena i i energije u pronalaženju ultirmativnog leka za rak.

Napredak njihovog istraživačko rada je za sad za pohvalu, ali ubijanje ćelija raka kroz hemoterapije ili putem operacije će uticati i na zdrave ćelije, slabeći domaćina još više. Trenutne hemoterapije su dovoljno potentne ali im nedostaje selektvnost prema zdravim ćelijama.  S obzirom na te činjenice, mnogi istraživači su u potrazi za lekovima koje obezbeđuje priroda koji ubijaju ćelije raka i koji su istovremeno bezopasni za zdrave ćelije.

Tradicionalno korišćenje mravlje biljke

Na osnovu tradicionalnog korišćenja Mravlje biljke kao agensa protiv raka od strane Papuanskih plemena, izvršena su mnoga istraživanja da bi se dokazala tvrdnja da je ona zaista lekovita za kancerogena oboljenja.

Dugi niz godina se vrše in vitro istraživanja a dokazano je da pojedina jedinjenja iz Mymecodia potiskuju osobine mutiranog N-53 gena iz ćelija raka dojke konkretno T47D linije koji je odgovoran za  večni život ovih ćelija. Pored toga dokazana je takođe anti-proliferativna aktivnost protiv raka pluća i raka debelog creva. Na osnovu ovog dokaza, lokalni naučnici Indonežanskog instituta za medicinu su predpostavili da će Mravlja biljka izraziti svoje antikancerogeno dejstvo in vivo ili prilikom testiranja na životinjama.

Studije izvršene na sarang semutu

biljni mravi

U studiji koju su vršili naučnici Indonežanskog univerziteta Pađađaran uključene su žive životinje tačnije 28 pacova koji su bili podeljeni u četri grupe. Jedna grupa je bila kontrolna dok su ostale tri dobile različite doze Mravlje biljke. Ćelije adenokarcinoma su inokulisane u ove pacove a posle razvoja svakom pacovu je dat ekstrakt mravlje biljke u različitim dozama od 4 mg/dan, 8mg/dan i 16 mg/dan. Rezultat ovog eksperimenta je ukazivao na antikancerogena dejstva mravlje biljke.

U smislu apoptotičnog indeksa ili indeksa odumiranja ćelija raka, sve grupe tretirane ekstraktom Mravlje biljke su održale povećan apoptotički indeks u odnosu na kontrolnu grupu. Povećanje apoptotičkog indeksa tretiranih grupa je povezan sa stimulacijom interferon  gama od flavonoida biljke. Ovo zauzvrat povećava aktivaciju T limfocita prirodnih ćelija ubica raka koje obezbeđuju odbranu organizma od ćelija raka. Istraživanje je takođe pokazalo da da grupa testirana sa najvećom dozom Mravlje biljke ima povećanu apoptotičku stopu koja premašuje stopu rasta tumora.

Slične studije su napravljene od Arius tima u 2011 godini otkrivši da  kad se ekstrakt Mravlje biljke na Inhibitornoj Koncentraciji koja iznosi 539902 mikrograma po mililitru, može da se inhibira rast ćelije raka dojke  za 50%. Kad se ekstrakt poveća na efikasnu koncentraciju od 1599988 mikorgrama po mililitru, on može da se ubije do 50% kancerogenih ćelija. Ovaj nalaz predstavlja novu mogućnost modernih hemoterapija koje ne štete zdravim ćelijama.

Druga studija od strane dr. Harun 2014 godine je potvrdila da ekstrakt Mymecodia biljke takođe ima povećanu efikasnost protiv ljudskog raka jezika  CP-C1 linije tipa skvamoznih karcionm ćelija. Studija održava odgovarajuću veliku stopu inhibicije sa većom dozom flavonoida ekstrakta ove biljke. U ovoj studiji, dejstvo ekstrakta Mravlje biljke na ekspresiju VEGF i IL-8 je merena.

Rezultati koji su prikazani su bili prema očekivanjima veoma dobri. Ćelije raka tretirane ekstraktom održavaju inhibiciju VEGF i IL-8 ekspresije, koja predstavljaju dva glavna citokina  koji su uključeni u anginogenezu.  Stoga narodski rečeno može da se zaključi da mravlja biljka utiče na anginogenezu i deluje kao sredstvo koje  uključuje prekidač programirane smrti kancerogenih ćelija koji je do danas bio isključen. Prilikom uticanja na ova dva navedena faktora kancerogene ćelije su prisljene na starenje i  prestajanje aktivnosti, zaustavljanjem ćelijskog ciklusa besmrtnosti kancerogenih ćelija.

Sarang semut uticaj na kancer

Takođe dr. Anam je indentifikovala glavne antioksidanse u ovoj biljci koji su sprečili oksidativni stres uslovljen velikom koncentracijom slobodnih radikala u organizmu a koji je veoma izražen kod ljudi koji boluju od kancera. Takođe usled delovanja slobodnih radikala dolazi do ćelijskih ošetećenja koja pogoduju daljem razvoju kancera.  Antioksidativne supstance  koje su otkrivene su prociandin B1 i polimer prociadin B1.

Dalja istraživanja je sporvela dr. Triana 2014 godine sa imunomodularnim efektima biljke Sarang Semut ili mravlje biljke. Studija je radjena na bazi proliferacije limfocita. Makrofage i njihova aktivnost je povećana uzimanjem ekstrakta mravlje kiseline. Iz ove analize i studije je zaključeno da  je mravlja biljka i pored mnogih gore navedenih osobina takođe i imuno modulator i da pozitivno i stimulativno utiče na imuni sistem aktivirajući ga u svrhu uništavanja kancerogenih ćelija.

 Ova lekovita biljka od strane indonežanski plemena tradicionalno nazvana Sarang Semut dugi niz godina se koristi za tretiranje kancera . Svi rezultati iz predhodno navedenih studija izgledaju obećavajuće jer je dokazano da ova biljka ima multifunkcionalnu aktivnost na razne antikancerogene mehanizme u organizmu. U dosadašnjim istraživanjima potvrđeno je veoma izrazito delovanje mravlje kiseline na mnoge faktore u organzmu, poput redukovanja rasta kancera i antikancerogena aktivnost mravlje kiseline. Ovo delovanje može direktno da se poveže sa konzumiranjem ekstrakta biljke sarang semut i dugogodišnjim prisustvom mrava u unutrašnjosti ove biljke.

Uspešnost sarang semut

Mnogi pacijenti su uspešno izlečeni ovom biljkom a na to ukazuju mnoga svedočenja iz Indonezije. Na primer, gospodinu Afrilu je dijgnostifikovana leukemija tipa AML M3B iz punkcije koštane srži. Nakon konzumiranja ekstrakta Mravlje biljke u roku od 2 meseca broj leukocita je počeo da se smanjuje a posle 3 meseca kompletno stanje ovog parametra je vraćeno u normalu.

Gospođa Deva je bila zaprepašćena kad joj je dijagnostifikovana rana faza kancera kože na njenom čelu. Nakon konzumiranja ekstrakta Mravlje biljke u roku od 6 nedelja tumor se postepeno smanjimvao i napokon potpuno nestao! Gospođi Niti je dijagnostifikovan rak dojke a, za jedan mesec terapije ekstraktom biljke, tumor se smanjio za 70% i njeno stanje je u potpunosti poboljšano bez potrebe za operacijom. Postoje mnoga druga svedočenja ljudi koji su koristili ekstrakt mravlje biljke ubrane i spravljene od strane papunaskih indijanaca i svi ukazuju na efikasnost terapije Sarang Semut biljke i njegovo veoma dobro antikancerogeno delovanje na mnoga oboljenja poput raka pluća, raka mozga i druga gore navedena obopljenja.

Rezime

benz

Možemo da zaključimo da predstoji veoma obimno istraživanje a po svemu sudeći po dobijenim informacijama iz regiona, mnoge naučne ekspedicije u ovom trnutku se nalaze na licu mesta i pokreću se mnoge medicinske studije u cilju pronalaženja konkretnog načinana delovanja mravlje biljke, takođe i njene optimalne vrednosti potrebne za eliminicaju kancerogenih oboljenja. Dosad zabeleženi slučajevi daju veoma veliku nadu da  ova biljka može uspešno da se izbori protiv skoro svih zabeleženih kancerogenih oboljenja delujući na mnoge antikancerogene mehanizme u cilju kompletnog izlečenja od kancera.

Eksluzivno za  www.eistria.com članovi naučnog tima za istraživanje biljke Sarang Semut iz Indonezije i Dr. Benz Napoli

Share

author

Miko Lamberto

Ja sam nutricionista sa 10 godina iskustva, neke od svojih zapažanja sam preneo u naš blog. Za najnovije vesti i informacije o prirodi i pridonom lečenju nas pratite.

Similar Posts