neplodnost

Neplodnost i njeno lečenje prirodnim putem

10 minutes, 16 seconds Read

Neplodnost u njene simptome ima svaki deseti par koji želi decu. Plodnost opada kod oba pola posle 25-30 godina života. Sve više parova odlaže osnivanje porodice do svojih tridesetih, pa je problem neplodnosti u razvijenom svetu sve češći. Ako nije došlo do začeća posle godinu dana redovnih seksualnih odnosa bez zaštite, moguće je da jedan ili oba partnera treba da se leče od neplodnosti.

Oko 8 do 10 parova koji pokušavaju da začnu dete, uspeju u tome tokom jedne godine. Taj broj raste na 9 od 10 parova za period od dve godine. Problem začeća može biti privremen, ili par mora lečiti neplodnost da bi dobio decu. Problem neplodnosti se javlja i kod ljudi koji već imaju decu.

Važno je da oba partnera posećuju lekara zajedno, ako su zabrinuti zbog nesposobnosti da začnu dete. Kod oko polovine parova sa ovim problemom, neplodnost postoji kod žene, a kod trećine parova, problem postoji kod muškarca. Kod nekih parova, međutim, uzrok se može otkriti.

Problemi kod žena koji najčešće dovode do neplodnosti su: ‘Sindrom policističnih jajnika, Endometriozi, Varikočele, Hipogonadizam’ i drugi.

Kod mnogih parova može se utvrditi i lečiti uzrok neplodnosti. Ako se specifičan uzrok ne može otkriti i lečiti, savetuje se potpomognuto (veštačko) začeće savremenim medicinskim tehnikama.

Problemi sa začećem

fetus neplodnost
  • Kada trudnoća nije rezultat upražnjavanja redovnog seksa bez zaštite više od godinu dana

U proseku, jednom paru koji pokušava da začne dete potrebno je šest meseci, a 8 do 10 parova uspe u tome tokom jedne godine. Uobičajeno je da se par zabrine ako trudnoća ne usledi u prvih nekoliko meseci, ali većini mladih parova savetuje se da nastave da pokušavaju godinu dana pre nego što zatraže medicinsku pomoć. Stariji parovi, posebno kada je žena starija od 35 godina, mogu odlučiti da zatraže pomoć lekara ranije jer plodnost prirodno opada sa godinama, naročito kod žena

Šta učiniti?

  • Savremena medicina ili potražiti lek u prirodi?

Ako imate problema sa začećem, vi i vaš partner bi trebalo zajedno da se obratite lekaru. Lekar će vam postavljati pitanja o seksualnom životu i da li imate nekih specifičnih problema pri seksualnom odnosu. Verovatno će vas pitati da li ste imali seksualne odnose tokom najpovoljnijih dana – sredinom menstrualnog ciklusa kada su šanse za začeće po pravilu najveće. Lekar će pogledati vaš zdravstveni karton jer su ranije bolesti ili operacije možda značajne za vaš problem. Uzeće u razmatranje koliko često pijete alkohol, da li ste pušač, da li koristite neke lekove koji su vam prepisani ili neke lekove za opuštanje. Redovan fizički pregled je obavezan koji uključuje i pregled genitalija.

Ako ste oboje relativno mladi i ne postoji očigledan problem, lekar će vam dati savete o merama koje ćete preduzeti da biste povećali verovatnoću začeća i predložiće da nastavite da pokušavate. Ukoliko niste ranije odlazili na savetovanje o zdravoj trudnoći, lekar će sa vama razgovarati o vašem zdravlju, ishrani i načinu života.

Kada lekar posumnja da postoji problem koji sprečava začeće, ili ako je žena starija od 35 godina, uputiće vas lekaru specijalisti radi obavljanja niza testova.

Prognoze za neplodnost

Statistika uspešnosti

Za većinu parova, samo je pitanje vremena kada će doći do začeća. 9 od 10 parova uspe da začne dete tokom dve godine.

Ako se otkrije problem, lečenje i izgledi će zavisiti od uzorka. Asistirano začeće tj. veštačka oplodnja, može biti pogodna za parove kod kojih uzrok nije otkriven ili problem ne može uspešno da se leči.

Kako možete sami sebi da pomognete?

Kako da uvećate šanse za začeće?

Ukupno zdravstveno stanje oba partnera ima važan efekat na plodnost. Sledeći faktori mogu imati važnu ulogu u stvaranju začeća:

  • Proverite svoju telesnu masu – da li ste preterano mršavi ili gojazni
  • Zdravo se hranite
  • Nemojte pušiti
  • Smanjite unos alkohola, za koji se zna da smanjuje broj spermatozoida, a može naneti štetu plodu ako započne trudnoća
  • Upražnjavajte seksualne odnose svaka dva dana u najplodnijem periodu žene (sredina menstrualnog ciklusa)
  • Pokušajte da ne brinete jer stres može smanjiti plodnost.
  • Bavite se sportom ili rekreacijom
  • Muškarci treba da izbegavaju kupanje vrućom vodom, saune i vruće kupke niti da nose uzak i tesan donji veš

Neplodnost kod žene

Nesposobnost žene da zatrudni sa partnerom normalne plodnosti

Jedni od faktora koji mogu uticati na neplodnost kod žene su: ‘Starosno doba – češće kod žena preko 35 godina života, nasledni faktor, način života – stres, prekomerno fizičko vežbanje i mala ili prekomerna telesna masa’.

U današnje vreme, još uvek je malo veći procenat neplodnosti kod žena u odnosu na muškarce. Da bi došlo do začeća, jajnik mora osloboditi zrele jajne ćelije koje će spermatozoid oploditi, a oplođena jajna ćelija mora proći put jajovoda do materice i tu se usaditi u njenu sluzokožu. Ukoliko je jedan od procesa začeća kod žene ugrožen, javlja se problem.

Uzroci neplodnosti kod žena

Postoji veliki broj problema neplodnosti kod žena i oni mogu uticati na jedan ili više procesa neophodnih za začeće. Problemi mogu nastati u različitim fazama začeća.

Problemi sa ovulacijom

Čest uzrok neplodnosti kod žena jeste neuspeh jajnika da oslobodi zrelu jajnu ćeliju tokom mesečnog ciklusa. Ovulacija je pod kontrolom složenih odnosa hormona pa je s’toga jako bitan zdrav hormonski balans kod žene.

Jedan od najčešće uspešno izlečenih uzroka neplodnosti kod žene, jesu policistični jajnici koji upravo mogu izazvati neuravnoteženost hormona što sprečava ovulaciju.

Takođe, poremećaj tiroidne žlezde (hipotireoza), može izazvati izostalost ovulacije.

U nekim slučajevima gde žene koriste kontraceptivna sredstva, može doći do izostanka ciklusa nakon prestanja njihovog korišćenja.

Problemi sa prenosom jajne ćelije

Oštećenje na jednom od jajovoda može otežati prelazak jajne ćelije iz jajnika u matericu. Uzrok oštećenja jajovoda može biti infekcija karlice što može biti posledica polno prenosivih bolesti poput hlamidije. Takve infekcije mogu dugo biti u telu žene neprimećene i da se otkriju kod problema sa začećem. Kod nekih žena, jajna ćelija ne može biti oplođena jer sluz koju grlić prirodno stvara, sadrži antitela koja uništavaju partnerove spermatozoide pre nego što dođu do jajne ćelije, ili je suviše gusta da bi dopustila spermatozoidima da uđu u matericu.

Šta bi žene trebalo da učine

Svakako, ukoliko postoji problem, žena bi trebalo da se obrati lekaru koji bi trebalo da sprovede osnovnu i sistematsku analizu celokupne situacije. Uglavnom, svaka analiza započinje se sagledavanjem opšteg zdravstvenog stanja žene, načinom života, istorijom bolesti i menstrualnim ciklusima, kao i analizom seksualnog života.

Većina uzroka neplodnosti može se utvrditi pomoću testova ili pomoću pribora za predviđanje ovulacije koji se može kupiti i bez recepta u apoteci.

Kada sve kućne metode ne daju rezultate, trebalo bi preći na stručne medicinske analize krvi, ultrazvučne preglede jajnika tokom ciklusa, ispitivanje materice, hormonske analize i slično.

Stopa uspeha lečenja ženske neplodnosti

Lečenje neplodnosti kod žena je znatno povećalo šanse za trudnoću. Stopa uspešnosti razlikuje se u zavisnosti od uzroka neplodnosti i vrste lečenja. Lekovi koji se primenjuju podstiču ovulaciju kod svake treće žene, ali postoji rizik od vipelodne trudnoće. Mikrohirurgija, kojom se čisti tj. produvava, začepljeni jajovod, ponekad je uspešna, ali povećava rizik od vanmaterične trudnoće. Stopa uspeha u slučaju metoda potpomognutog začeća, varira od 15-30% po pojedinačnoj metodi.

Ono što se u današnje vreme dešava, jeste da se nakon detaljne analize žene, dolazi do zaključka da je problem kod muškarca tj. spermazoida koje on proizvodi.

Neplodnost kod muškarca

Šta je neplodnost kod muškarca?

Nesposobnost muškarca da proizvede ili preda dovoljan broj zdravih spermatozoida da bi došlo do oplodnje.

Jedni od najrasprostranjenijih razloga za mušku neplodnost su svakako nasledni faktor, pušenje i alkohol. Starosno doba i nepravilnost hromozoma se ređe javljaju kao uzroci.

Otprilike kod svakog trećeg para koji ima teškoće oko začeća problem potiče od neplodnosti muškarca. Kod muškaraca, plodnost zavisi delom od proizvodnje dovoljne količine normalnih spermatozoida, a delom od sposobnosti muškaraca da spermatozoide predaju u vaginu tokom seksualnog odnosa. Ako bilo koji od ovih uslova nije ispunjen, možemo govoriti o neplodnosti.

Uzroci neplodnosti kod muškarca

Za razliku od uzroka neplodnosti kod žena, koje je lakše utvrditi, kod nekih muškaraca je teško naći uzrok neplodnosti. On se otkriva tek kod svakog trećeg ispitanog muškarca.

Problemi sa stvaranjem spermatozoida

spermatozoidi i neplodnost

Umanjen broj spermatozoida (Oligospermija) ili stvaranje manjkavih spermatozoida, mogu imati različite uzorke. U normalnim uslovima, testisi imaju oko 2°C nižu telesnu temperaturu od ostatka tela. Svi faktori koji povećavaju temperaturu testisa mogu smanjiti broj proizvedenih spermatozoida.

Neki aspekti života mogu naneti štetu stvaranju spermatozoida, a to su pušenje, alkohol, upotreba određenih medikamenata i lekova za opuštanje, pa čak i nošenje tesne odeće.

Neke dugotrajne bolesti nepovoljno utiču na stvaranje spermatozoida kao što su hronična bolest bubrega, infekcije, zauške posle puberteta i slično. Plodnost muškaraca mogu smanjiti i bolesti mokraćnih kanala, bolesti mošnica ili oštećenje testisa pri nekoj hirurškoj intervenciji. Takođe, hormonski poremećaji kod muškarca mogu dovesti do smanjenja broja spermatozoida takođe.

Problemi sa izbacivanjem spermatozoida

Veliki broj faktora može sprečiti spermatozoide da dođu do vagine. Uzrok koji se najlakše okriva jeste impotencija tj. nesposobnost da se postigne ili održi erekcija. Ostali faktori obuhvataju oštećenje pasemnika i semevoda. Polno prenosiva bolest, poput gonoreje, često izaziva takvo oštećenje. Takođe, uzroci mogu biti retrogardna ejakulacija – kada se semena tečnost vraća u bešiku jer zalisci bešike nisu dobro zatvoreni, što se može desiti nakon operacije prostate.

Šta se može učiniti

Kao i kod žena, svaki lekar će odmah odraditi osnovnu analizu opšteg života, fizičkog stanja, seksualnog života  i načina na koji muškarac živi. Pored pregleda genitalija, obavezna je laboratorijska analiza semene tečnosti – spermogram. Analiza semene tečnosti se vrši mikroskopski gde se zapravo gleda broj spermatozoida po jednom mililitru. Normalan broj spermatozoida iznosi oko 50 miliona, dok je mali broj (oligospermija), oko 20 miliona po jednom mililitru.

Kako lečiti Oligospermiju kod muškarca?

Pored veštačke oplodnje, u savremenoj medicini postoje lekovi koji deluju na umanjen broj spermatozoida. Uglavnom su vezani za hormonske terapije.

Kada je reč o prirodnoj terapiji, postoje razni preparati, ali na tržištu se izdvojila potpuno prirodna čajna mešavina od lekovitog bilja Oligo. Oligo čaj protiv muške neplodnosti je jedan od premium proizvoda domaće srpske firme Chamomilla iz Banatskog Karlovca, koja se bavi prodajom i proizvodnjom proizvoda od lekovitog bilja na srpskom tržištu više od 30 godina. Porodična firma Chamomilla proizvodi čajeve, čajne mešavine, tinkture, lekovita i eterična ulja, meleme, začine, kreme i sapune. Svi pomenuti proizvodi proizvode se od lekovitog bilja iz sopstvene proizvodnje locirane u srcu deliblatske peščare kao i selekcijom najkvalitetnijih vrsta iz mreže saradnika širom Srbije.

Pored direktnog poziva i poručivanja, Chamomilla se bavi i internet prodajom čajeva i ostalih proizvoda putem web sajta www.chamomilla.rs.

Terapija Oligo čajnom mešavinom, deluje na umanjen broj spermatozoida i oživljava kretanje postojećih. Terapija se sastoji od 60 šolja čaja prijatne arome i ukusa. Dosadašnja iskustva pokazala su poboljšanja spermograma nakon terpaije i do 70% što za rezultat daje približan broj i pokretljivost spermatozoida po jednom mililitru kao kod normalnih uzoraka.

Share

author

Miko Lamberto

Ja sam nutricionista sa 10 godina iskustva, neke od svojih zapažanja sam preneo u naš blog. Za najnovije vesti i informacije o prirodi i pridonom lečenju nas pratite.

Similar Posts