koren maslačkaKoren maslačka nije teško pronaći na našim prostorima pa bi zato i vredelo znati njegova lekovita svojstva. Maslačak kao lek prvi put se spominje u zapisima arapskih lekara u desetom i jedanaestom veku. Ova biljka se danas u mnogim krajevima sveta upotrebljava za ishranu i lečenje. Cela biljka je jestiva (koren, stabljika, listovi i cvet), tako da ima puno narodnih recepata na čijem spisku se nalaze neki delovi maslačka.

Maslačak (Taraxacum) je rod biljaka iz porodice glavočika. Maslačak obuhvata višegodišnje zeljaste biljke sa žutim cvetnim glavicama složenim iza velikog broja cevastih i jezičastih cvetova.

Nekada se smatralo da je koren ove biljke vrlo dobar za slabe stomake. Ali se u toku naučnog ispitivanja,naročito u Engleskoj,pokazalo da on,osim toga što jača stomak,odlično deluje na jetru i na lučenje žuči,time što pomaže da se žučna bešika bolje steže i na taj način se isteruje veća količina žuči u crevo.

 

 

Pa i francuski lekar-naučnik Leklerk tvrdi da kod bolesnika koji imaju zapušene ili bolesne žucne kanale on pomaže prolaženju žuči kroz njih u crevo,a tako isto prolaženju peska i žuđnih kamičaka. Time on leči ujedno i oštećenu jetru. Sve to znači da on može otkloniti žučne napade i poboljšati celokupno stanje u jetri i žučnim putevima.
Osim toga,po novim naučnim istraživanjima,koren maslačka leci rak!!

Istraživanja kancer

Da,dobro ste pročitali. Naime,Marijan Jost,jedan od vodećih stručnjaka iz oblasti genetike i oplemenjivanja biljaka u regionu,tvrdi da postoje studije koje dokazuju da maslačak ubija maligne ćelije u ljudskom organizmu. On dodaje,da je od ranije poznato da tonik od maslačka povoljno deluje na jetru,ali da moze da izleči rak otkriveno je tek nedavno na Univerzitetu Vindzor u Kanadi. Dr Caroline Hamm sa pomenutog univerziteta ispitujući uzorke krvi pacijenata obolelih od leukemije,utvrdila je da ekstrakt korena maslačka uništava stanice leukemije,dok na normalne stanice nema taj pogubni učinak,

Drugim rečima,ekstrakt korena maslačka delovao je pogubno samo na kancerogene stanice,dok za razliku danas prihvaćene metode hemoterapije ili zračenja ubijaju sve stanice. Čak su istraživači sa tog univerziteta podneli zahtev za kanadsku autorizaciju kako bi mogli nastaviti sa kliničkim ispitivanjima,no velika je verovatnoća da ce ovi pozitivni rezultati biti polako prekriveni zaboravom.

Zašto? Prosto zato što se prirodni lekovi ne mogu patentirati,a farmaceutska industrija ukoliko ne pronadje načina da sintezira aktivnu supstancu maslacka u ovom poslu ne može ostvariti dobit. Dakle,ako nema patenta-nema velike zarade farmaceutske industrije,a ako nema zarade nema ni interesa. Moć farmaceutske industrije je ogromna. Na žalost,nameće nam se pitanje dali se prikriva lek protiv raka!

Više o metodama lečenja raka pročitajte u članku Najboljih 45 terapija za lečenje raka

Delovanje na holesterol

koren maslačka leči holesterolVisok holesterol je jedan od glavnih pokretača bolesti srca. Ova smolasta supstanca se sakuplja u krvnim sudovima na taj način smanjujući protok krvi i povećavajući krvni pritisak.

Promena ishrane je jedan od najboljih načina da se smanji nivo holesterola Smanjenjem unosa masne hrane i povećanjem voća i povrća na meniju mogu da se postignu takođe dobri rezultati.

Koren maslačka takođe uspešno smanjuje nivo holesterola. U jednoj studiji je zečevima data hrana sa velikom količinom korena maslačka. Koren maslačka je drastično smanjio ukupnu količinu holesterola, triglicerida i štetnog LDL holesterola, dok je povećao nivo HDL holesterola.

Kad se kombinuje sa redovnom fizičkom aktivnošću i zdravom ishranom, koren maslačka može da napravi veoma dobre rezultate i zaštiti zdravlje vašeg srčanog mišića.

Antioksidans

Slobodni radikali su negativno naelektrisane čestice kiseonika koje nastaju usled stresa, bolesti ili loše ishrane. Toko duže izloženosti slobodnim radikalima može doći do teških bolesti ili hroničnih oboljenja. Antioksidansi mogu da pomognu da do ovoga ne dođe i da smanje rizik od nastanka neke bolesti srca ili kancera.

Naučna istraživanja su pokazala da je koren maslačka izuzetno dobar antioksidans koji može da pomogne organizmu da se oslobodi od slobodnih radikala.

Od filtriranja toksina do metabolisanja  lekova, jetra ima neke veoma značajne aspekte za zdravlje čoveka. Koren maslačka pomaže jetri, štiti je i održava nje rad.

Efekti zaštite jetre proizilaze iz sposobnosti maslačka da bude jedan od veoma jakih antioksidanasa i da preventivno deluje na oštećenja uzrokovana prisustvom slobodnih radikala.

Borba protiv bakterija

Pored mnogih zdravstvenih prednosti, koren maslačka takođe ima osobinu da se bori protiv mikroba u našem organizmu. Koren maslačka može da bude veoma dobar prirodni tretman za borbu protiv raznih tipova bakterija.

Lišće maslačka

lišće koren maslačkaZelene lišće maslačka predstavlja vitaminsku bombu vitamina A koja zadovoljava čak 112% dnevnih potreba za ovim vitaminom. Vitamin A je veoma bitan za zdravlje očiju. Deficit vitamina A može dovesti do slepila u težim slučajevima.

Lišće maslačka ima u sebi veoma malo kalorija. Ono takođe sadrži značajnu količinu vlakana, koja vam pomažu da budete siti. Uključivanjem listova maslačka u vašu ishranu možete se održati sitim za duži vremenski period, što može da vam pomogne kod smanjenja težine.

Pored smanjivanja vaše telesne mase, inhibicijom pankreatične lipaze možete smanjiti nivo triglicerida.

Trigliceridi su vrsta masti koja se može pronaći u krvotoku. Kad su trigliceridi na visokom nivou preti opasnost od razvoja nekog srčanog oboljenja.

Kao i koren maslačka, lišće maslačka se pokazalo kao takođe dobar zaštitnik jetre.

Nutritivni sastav

Maslačak je bogat mnogim zdravim materijama i ima veoma malo kalorija. On sadrži vitamin K, vitamin A i vitamin C

55 grama seckanog maslačka u sebi sadrži:

 • 24.7 kalorija
 • 5.1 gram ugljenih hidrata
 • 1.5 grama proteina
 • 0.4 grama mati
 • 1.9 grams fiber
 • 428 micrograma vitamina K (535 % DV)
 • 5,588 IU vitamin A (112 %DV)
 • 19.3 milligrama vitamina C (32 % DV)
 • 103 milligrama kalcijuma (10 %DV)
 • 1.7 milligrama gvožđa (9 % DV)
 • 1.9 milligrama vitamina E (9 % DV)
 • 0.2 milligrama mangana (9% DV)

Srećom,ako se znanje prenese,maslačka će uvek biti,pa i ako zabrane njegovu prodaju moći ćemo ga sami brati po livadama (zlu ne trebalo).

Koren maslačka,osušen,istucan u prah i upotrebljavan pola kašikice u toku dana uz čašu vode otklanja sve ćelije karcinoma iz tela. Poznato je da sadrzaj gorkih koštica kajsije,breskve,šljive,višnje itd. u sebi sadrži vitamin B17,odnosno leatril uz pomoć koga se uspešno leči rak.

Koren maslačka ekstrakt prodaja

Nature’s Answer koren maslačka Taraxacum officinale je izuzetno dobar za regeneraciju jetre . Ovaj preparat pomaže jetri da ima normalne i optimalne funkcije, takođe se koristi kao…

Summary
Review Date
Reviewed Item
Maslačak tačnije koren maslačka se koristi kao izuzetno delotvorno anti-kancerogeno jedinjenje koje uništava razne tipove raka.
Author Rating
51star1star1star1star1star
Facebook komentari